Д-р Теодора Иванова в първото си интервю като председател на Държавната агенция

...
Д-р Теодора Иванова в първото си интервю като председател на Държавната агенция
Коментари Харесай

Новият председател на ДАЗД: Много често имаме въпроси, породени от тежки родителски конфликти в семейството

Д-р Теодора Иванова в първото си изявление като ръководител на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "  

От скоро Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД) е с нов ръководител – доктор Теодора Иванова. Тя е наш посетител през днешния ден. Преди близо два месеца приехте предизвикването да застанете отпред на ДАЗД. Трудно ли взехте това решение? И макар доста късото време, може ли да кажем какви са целите пред вас и екипа ви? 

Разбира се. Не, не беше по никакъв начин мъчно това решение, тъй като през последните 21 години аз съм част от екипа на ДАЗД. Целият ми професионален път е обвързван с Агенцията, тъй като съм тук от самото й основаване. Заемала съм разнообразни позиции през целия интервал и мога самоуверено да кажа, че това към този момент е моя задача и идея. Също по този начин познавам доста добре сътрудниците. Имам тяхната поддръжка и почитание и това беше още една причина да приема предлагането на министъра на труда и обществената политика министър Лазаров. А във връзка с втория ви въпрос, обвързван с целите – Агенцията продължава да поставя старания, с цел да извършва уговорките и дейностите, написани в Закона за протекция на детето, част от които ние към този момент съумяваме да завършваме. Те са свързани с създаване на разнообразни методически инструкции по разнообразни тематики, които касаят детските права, действието на телефонната линия, работата с децата от Съвета на децата, решения, които се взимат от членовете на Националния съвет за протекция на детето, и не на последно място, напъните, които поставят специалистите в случаите на деца с интернационален детайл, а точно – тогава, когато се намесва страната, с цел да си върне тези деца в България, както и ограниченията, които предстоят да се вземат.  

Споменахте Националната телефонна линия за деца 116 111 – какво демонстрират данните, защо най-често търсят поддръжка хората и децата, възрастните? 

Тази линия знаете, че съществува от 2009 година Ние имаме особено решение на Комисията за контролиране на известията. И желая единствено да отворя една скоба, с цел да кажа, че телефонната линия на ДАЗД е част и от Глобалната мрежа на телефонните линии, където членуват 167 телефонни линии в 140 страни. На тази линия се обаждат деца, обаждат се възрастни, които желаят да подадат сигнал за дете, които желаят да бъдат изслушани, съветвани, подкрепени от психолози, които 24 часа непрекъснато, 7 дни от седмицата и безусловно гратис работят на тази телефонна линия. За нас линията е извънредно значима като общество, тъй като към този момент 13 години България има построена национална система за подаване на такива сигнали. По отношение на статистиката, която вие ме попитахте, от началото на годината до 7 ноември има подадени на телефонната линия 24 309 позвънявания. От тях 6463 са извършените съвещания. Децата най-често питат и задават въпроси, свързани с насилието сред тях и върху децата. Проблеми в учебно заведение, проблеми във взаимоотношенията сред самите тях. Родителите, възрастните питат най-често за това по какъв начин пълноценно да поддържат връзка с децата си. Много постоянно имаме въпроси, подбудени от тежки наставнически спорове в фамилията. Кибертормозът също е една от тематиките, по които доста постоянно се постанова децата да получават нужните съвещания.  

Д-р Иванова, в края на месец октомври започнахте осведомителни събития в учебните заведения за Линията за деца. Смятате ли, че учениците ще ви чуят? 

Да. Опитът ни демонстрира, че тъкмо това е верният път. Ние стартирахме тези осведомителни срещи, които минаха при засилен интерес. Вече в Агенцията постъпват предложения от доста учебни заведения в страната, което извънредно ме радва, и аз разбирам, че посоката е вярна. Използвам вашия ефир да благодаря на всички, които ни поддържат в популяризирането на линията, тъй като още един път желая да подчертая, че това е един телефон, който във всеки един миг може да помогне и да промени към по-добро нечия детска орис. Ние влизаме в учебните заведения, описваме на децата, те задават към нас въпроси. Установихме, че директният контакт с тях на място е най-полезен при популяризирането на тази извънредно значима линия за нас. Децата към този момент знаят, че могат да споделят с консултантите, които напълно умерено и професионално ще ги съветват и изслушат. Разбира се, че предстоят доста такива събития в разнообразни градове на страната ни, тъй че ние предостатъчно ще подаваме информация към медиите. Но желая да загатна за още една акция, която започва.  

Да, кажете? 

Тя е с помощта на Националното съдружие на общините в Република България, които поддържаха нашата самодейност – на уеб страницата на всяка една община да се качи банера на телефонната ни линия. Искам да благодаря на всички кметове на общини в България, които към този момент го направиха. Те подеха нашия зов за съдействие, за разпространение на линия, а съм уверена, че и други кметове ще се включат в нашата акция. 

Бих желала да си поговорим малко повече и за инспекциите, по които работи Агенцията и е работила от началото на годината. Можете ли да ни кажете малко повече за тях? 

Ама несъмнено. Контролът е извънредно значима част от активността на Агенцията. От началото на годината до момента са осъществени 154 инспекции, само че инспекциите сами по себе си са разнообразни типове, които напълно в резюме бих желала да опиша и за тях. На първо място се правят планови инспекции, които са в следствие от осъществения надзор от предходната година за идната година се прави съответният планов надзор. На второ място са ни инспекциите по сигнал, с който непрестанно хората се обръщат към нас, за което им благодаря. И на трето място, контролът е по осъществяване следене на осъществяванията на дадени към този момент от нас наложителни наставления. Няма да описвам с детайлности, само че желая да подчертавам върху трите ни планови инспекции, тъй като те са доста значими, защото ще дефинират насоката за развиване на държавните политики за децата в България. Първата планова инспекция е осъществена в обществени услуги за обезпечаване на заслон на деца на територията в страната. Това са така наречен спешни центрове, където краткотрайно се настаняват деца, жертви на принуждение. Тази инспекция към този момент е завършила, съответните разбори са налице, те се качват на уеб страницата на ДАЗД. Всеки, който го интересуват тези неща, те са обществени, налични за всеки. Втората ни инспекция е обвързвана с петте регистрационно-приемателни центрове на Държавната организация за бежанците (ДАБ). С общителното подпомагане на управлението на ДАБ ние посетихме тези центрове, където установихме съблюдават ли се изискванията за банкет на малолетните и малолетните чужденци, търсещи интернационална протекция, преди всичко, и второ, обезпечено ли е правото на децата на протекция против принуждение, грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване. И двете инспекции завършиха, надлежно дали сме нашите рекомендации към съответната администрация. В момента тече третата инспекция, която е в отделите за протекция на детето и обществените услуги в общността във връзка с предварителната защита, на риска от извеждане на дете отвън фамилията. Това е извънредно значима инспекция и ние с неспокойствие чакаме анализите и резултатите, когато тя завърши. 

Кога се чака те да излязат? 

В края на месец ноември завършват инспекциите, допускам, че в границите на двайсетина дни ще бъдат подготвени и систематизираните резултати. 

Вие работите и над доста интернационалните случаи, нали по този начин? 

Точно по този начин, да. 

Можем ли да кажем за някои от тях, какъв брой са такива интернационалните случаи в този момент у нас, над които работят специалистите на Агенцията?  

Експертите работят през цялата година по тези случаи. Само за последното тримесечие те са три. Три деца в риск от полово принуждение и ранен брак и четири деца от занемаряване от техните биологични родители, български жители, на територията на разнообразни страни. Едното дете е в Косово, едното е в Украйна и още две деца имаме, по които работим, и те са на територията на Англия. Но това, което желая да подчертая пред вас, е последния случай, по който работихме, и той е обвързван с дете с холандско поданство. Детето е на 11 години. Беше оповестено от Шенгенската осведомителна система като безследно изчезнало. То е открито от нашите гранични управляващи във връзка влизането й в България и незабавно беше настанена в предпазена среда. Детето беше отвлечено от неговия татко – забележете, макар решението на холандския съд, че е лишен от наставнически права. ДАЗД неотложно координира работата по случая дружно с посолството на Кралство Нидерландия в България дружно с Отдела за протекция на детето – " Сердика “, полицията в град Сливница. По време на престоя детето беше настанено в подобен специфичен център. Холандското посолство осигуряваше непрестанен контакт, превод и поддръжка. Два дни по-късно пристигна майката, която си взе детето, съпроводена от холандския обществени служащи, а ДАЗД – държа да подчертая, получи благодарствено писмо от посолството за напъните, които постави българската страна като цяло, с цел да може изходът за това дете да бъде позитивен. 

А майката е българка? 

Не, майката също е холандка. Тя пристигна и си взе детето, и го прибра в Холандия. 

Агенцията е директно ангажирана по тематиката, обвързвана с компликациите към подготовката на децата за осиновяване, вписването в регистрите за осиновяване, разсиновяване също по този начин на децата. Какво предприехте в тази посока? 

Точно по този начин. Това е една тематика, извънредно мъчителна, и вследствие на доста разпознати компликации в процеса на подготовката на децата за осиновяване ДАЗД инициира създаването на две методически инструкции, които към този момент самоуверено мога да кажа, че са финализирани и съставляват един страховит, голям труд, който ще помогне на хората, които са ангажирани в процеса на осиновяване, по какъв начин да работят в другите стадии на осиновяването. Първите се споделят Методически насоки за подготовка на дете за осиновяване и те дават общата рамка за поддръжката на експертите – тези, които реализират директната работа с детето, с цел да могат да подсигуряват най-хубавия му интерес. Тук бяха включени представители на разнообразни институции – на Министерството на труда и обществената политика, Министерство на правораздаването, Агенцията за обществено подкрепяне, упълномощените организации. Тези методически насоки към този момент са факт.

Освен тях, Агенцията насочи напъните си върху създаване на специфични методически инструкции на дирекциите " Социално подкрепяне “ за вписването в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени, при изискванията на цялостно осиновяване. Вие знаете, това са най-уязвимата група деца – лишените от родителска грижа. Тези към този момент методически инструкции дават насоките на обществените служащи, на психолозите, на юристите по какъв начин да работят в другите хипотези, когато би трябвало да впишат деца в тези регистри. Смятам към този момент, че те също ще бъдат в интерес на обществените служащи. И освен на тях. Агенцията съумя да създаде още един механизъм, който държа да разглася и него, който сега е на съгласувателна процедура, с цел да се разпише от другите министри, а това е механизъм за работа и съдействие сред институциите по работа на деца, въвлечени в наставнически спорове. Знаете какъв брой са тежки тези наставнически спорове и по какъв начин те въздействат на детето. Така че ние се опитахме посредством този създаден механизъм, тази скица да разпишем обособените стъпки за деяние в работа, когато има случай на дете в риск, когато родителите са в тежък наставнически спор. Ние сме единствената институция, която разполагаме с информация за броя на разсиновените деца. Само за предходната година ще ви осведомявам, че те са 21 на брой, тъй че ни следва в този момент да насочим старания по какъв начин да минимизираме това разсиновяване, което оставя извънредно тежък отпечатък върху децата. 

Последен мой въпрос и ви апелирам за по-кратък отговор. Ежедневно сме очевидци на случаи на принуждение сред и над деца във физическата среда и във виртуалното пространство даже. Как Агенцията е ангажирана по тази проблематика? 

Ние създаваме непрестанно разнообразни политики в тази област, като почиваме на разнообразни интернационалните документи, които няма по какъв начин да ги изброя сега заради късото ни време. Но разработихме Национална стратегия за предварителна защита на принуждение и корист с деца. Тази стратегия е към този момент подготвена, тя е финализирана. В нея участваха всички способени институции, цивилен бранш, хора, които имат дълготраен опит. Така че работим като дълготрайни политики и по тази тематика.  

Д-р Иванова, ние ви пожелаваме триумф! 

Благодаря, благодаря ви!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР